Обнова Сопотнице

Презентација о очувању културно-историјског наслијеђа Храма св.Георгија у Доњој Сопотници

Књиге горажданске штампарије

Горажданска штамарија – Штампарија Божидара Горажданина је у периоду од 1519-1523. године, при Храму светох великомученика Георгија, штампала три књиге.

Служабник гораждански (1519)

Служабник гораждански (1519)

Служабник гораждански из 1519. Служабник је литургијар који садржи службе: вечерње, јутарња и литургије Јована Златоуста и Василија Великог. Ова књига штампана је у средњем формату (4), у 19 редова, 101 штампани лист. Графички су заниљиви иницијали, са витком и елегантном фигуром слова, која је украшена додатним орнаментом. Сигнатура је као и у црнојевићким књигама: нумеришу се само табаци на првој и последњој страни свешчице, ћириличним словним бројевима. Књига је знатно мањег обима него Служабник Божидара Буковића.

Служабник је до сада идентификован у 8 библиотечких збирки (Музеј СПЦ, НБС, Манастир Никољац, НУБ Љубљана, Државни историјски музеј у Москви, Шафарикова збирка у Прагу, Рауска национална библиотека и Ризница манастира Хиландар) у свега 15 некомплетних примјерака.

Псалтир гораждански (1521)

Псалтир гораждански (1521)

Псалтир гораждански.  Књига је штампана 1521. године у средњем формату (4), и имала је 352 листа. Сигнатура табака иста је као у Служабнику горажданском. Књигу јеремонах Теодор није завршио уобичајеним поговором, него је прије закључне биљешке о времену и мјесту штампања Псалтира додао и три записа. Најзанимљивији је трећи запис, у којем ријечито и сликовито свједочи о турском освајању Београда и похари Срема 1521. године. Књига је карактеристична по разноликости иницијала. Графичка опрема је у духу рукописне традиције изузев једног ренесансног детаља заставице за коју Дејан Медаковић тврди да је ту посредством Цетињског октоиха. Псалтир је такође ријетка књига.

Псалтир је завршен 25.октобра 1521. године. Идентификован је у фондовима седам библиотека (Архив САНУ, Музеј СПЦ – Грујићева збирка, Библиотека Матице српске, Библиотека Пећке патријаршије, Шафарикова збирка у Прагу, Манастир Крка (једино има запис о турско освајању Београда), Санк Петерсбург, Руска национална библиотека). На жалост није познат ни један потпун примјерак.

Молитвеник гораждански (1523)

Молитвеник гораждански (1523)

Молитвеник (Требник) гораждански из 1523. године. Молитвеник је последња књига из штампарије Божидара Горажданина. И ову књигу је штампао јеремонах Теодор Љубавић. У штампању му је помогао ђакон Радоје. У предговору Молитвеника наведено је да су форме, односно слова, прибављена из Венеције и да је ова књига одштампана при храму Светог великомученика Георгија у мјесту Горажде на ријеци Дрни („Почеше се сије светије књиги глагољемије, при храму светого великомученика Христова Георгија, в’месте Горажде на реце Дрине.“). Наведена је и година штампања књиге.

Молитвеник је ријетка књига и није проучена од стране домаћих аутора. Једини потпунији примјерак из Букурештанске Синодалне библиотеке описао је руски научник Е.Љ.Немировски. Без проучавања Молитвеника, не може се оформити комплетна слика о Горажданској штампарији и њеним издањима.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s