Обнова Сопотнице

Презентација о очувању културно-историјског наслијеђа Храма св.Георгија у Доњој Сопотници

Програм обнове

Године 1999. обиљежен је значајан јубилеј – 480 година од почетка рада прве ћириличне штампарије и 780 година од оснивања и самосталности Српске православне цркве у Босни и Херцеговини.

odbor-jun1999
Са сједнице Предсједништва Одбора, 16. јуна 1999. године предсједник Извршног одбора за прославу 780 година Дабро-босанске епархије г-дин Милош Спајић , Митрополит Дабро-босански госп. Николај  и  Предсједник Одбора, проф. Славко Топаловић

Скупштина општине Српско Горажде, формирала је Одбор за обиљежавање 780-те годишњице Митрополије Дабро-босанске и 480-те годишњице Горажданске штампарије и обнову цркве Светог Ђорђа у Српском Горажду, у чије Предсједништво су кооптирани: Проф.Славко Топаловић, др. Вељо Гиговић, инж.Новица Крунић, правник Миленко Ласица и поп Новица Ћебић. Уочи Петровдана, је одржано је низ сатанака Предсједништва Одбора на коме су утврђени задаци битни за даље активности на обнови Цркве.

Извод из забиљешке са проширене сједнице Предсједништва Одбора, одржане 16.јуна 1999. године у Српском Горажду (Закључци Предсједништва одбора).

На Петровдан 12.јула 1999. године, у склопу Духовне и културне свечаности код цркве Светог Ђорђа у Доњој Сопотници у Српском Горажду, након свечане архијерејске литургије, извршено је освећење почетка радова на обнови цркве Св. Ђорђа и црквених конака.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s