Обнова Сопотнице

Презентација о очувању културно-историјског наслијеђа Храма св.Георгија у Доњој Сопотници

Радови на обнови

Sanacija_GŽ Novosti_jan1995

Први радови на обнови разрушеног храма Св.Ђорђа извршени су пред Нову 1995.годину. Урађена је дјелимично кровна конструкција и покривање овјекта. Радове је, у веома неповољним условима, извела група грађевинских радника Српске општине Горажде уз помоћ инжињерске јединице Пете Подрињске бригаде ВРС и  припадника инжињерске јединице британског батаљона из састава УНПРОФОР-а.

Информација о томе објављена је у информативном гласилу Српске општине Горажде „Горажданске новости “ из јануара 1995.године.

Средином 1999.године почеле су интензивније активности на обнови храма Светог Ђорђа.

ПРЕТХОДНИ РАДОВИ

У овом документу изнијећу само дио карактерисичних активности, забиљежених у мом дневнику, које су обавњене у периоду прије отпочињања главних радова на обнови Храма Св.Ђорђа.

Аутор: М.Тамбурић, дипл.грађ.инж.

20.04. 2000..

Епархијски управни одбор Епархије Дабробосанске одбрио је обнову Храма Светог Великомученика Георгија у Српском Горажду, према пројекту који је урадио Републички завод за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Републике Српске

 Након тога, у неколико телефонских разговора са руководством општине Српско Горажде, договорено је да се што прије почне са обновом Храма Светог Ђорђа, који је у таквом стању да више није безбиједан за коришћење и да постоји опасност од урушавања. Замолили су ме да им помогнем у припреми, организацији и контроли/ надзору радова на обнови Храма.

Представили су ми и комплетну ситуацију у општини и тешкоће које стоје пред тим озбиљним подухватом: да нема стручног кадра који би изводио и водио те послове, да нема финансијских средстава и да је ситуација у општини доста сложена – да су суочени са великим проблемом у организацији свакодневног живота и уређењу институција општине која је у фази конституисања. Оно што охрабрује – имају чврсто опредјељење и вољу становника и руководства општине да се тај значајни објекат мора обновити.

За мене је то био довољан аргумент да прихватим њихов позив. Знао сам да ту одлуку неће бити лако остварити обзиром на моје обавезе које сам имао на послу у Бару, обзиром на удаљеност… али нисам био у дилеми – никаква жртва није за мене била велика да дам свој допринос обнови, у рату уништеног објекта који је,без сумње, са аспекта историјског и културног представљао највећу вриједност тог краја па и шире.

 26-28. мај, 2000.

 Предсједник општине који је био и Предсједник одбора за обнову заказао је   састанак Одбора за обнову цркве Св.Ђорђа, за 26. мај 2000.године.

Присутни су били чланови Предсједништва Одбора – тако се звао ужи/ оперативни дио одбора за обнову (проф.Славко Топаловић, др Вељо Гиговић, инж.Новица Крунић, правник Миленко Ласица и поп Новица Ћебић-испред Црквеног одбора) и инж.Миломир Тамбурић.

Одлучено је да се отпочне са активностима на обнови Храма Св.Ђорђа без обзира на веома тешку ситуацију. Рачунало се да ће се отпочињањем радова, прикупљањем новчаних и материјалних прилога, добровољним радом у току радова на обнови, обезбиједити услови за реализацију пројекта обнове Храма.

У моменту одлучивања Одбор није располагао никаквим финансијским средствима. 

Договорено је да се уради тендерска документација и прикупе понуде за грађевинско-занатске радове.

(Преузео сам један примјерак главног пројекта да бих могао урадити тај дио посла) 

Такође је договорен начин дјеловања на прикупљању средстава за финансирање радова на обнови Храма.

У току јуна и јула мјесеца, обављене су активности на:

  • Анализи пројекта,
  • Израда тендера за понуде
  • Писање захтјева и достава тендера понуђачима,
  • Контакти са пројектантима, из Републичког завод за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Републике Српске.

o    На питање о ангажовању Завода у току реализације пројекта, потврђено је да ће Завод вршити и пројектантски, конзерваторски и стручни надзор над извођењем радова.

o    Рјешавање неких нејасноћа у пројектним рјешењима

o    Наше основно питање је било зашто је као рјешење санације сводова крова цркве предвиђена израда армирано – бетонске конструкције, обзиром да је Црква Св.Ђорђа била, прије рата, на УНЕСКО-вој листи и споменик под заштитом државе. Одговорено је, од стране одговорног пројектанта, да је такво рјешење статичар оцијенио као задовољавајуће!? Да, он је оцијенио да је понуђено архитектонско рјешење задовољавајуће – али порблем је што то рјешење није у складу са одредбама које регулишу заштиту објеката који се воде на листи УНЕСКА-а. Ја сам (МТ) био мишљења да треба тражити измјену рјешења, али остали чланови Одбора су инсистирали да се не прави проблем око тога. Вјероватно су они имали неке, мени непознате информације, да би то могло довести у питање радове на обнови. Жао ми је што нисам могао обезбједити рјешење које не подразумијева уградњу арм-бетона у објекат.

  • Прикупљање и анализа понуда, (прикупљене понуде од предузећа Фидија -Подгорица, Кундачина – Требиње, Гранит-Вишеград и Монтажа – Српско Горажде (повукли понуду прије отварања).
  • Израда предлога документације за маркетинг.

 26.07.2000.

На сједници је Предсједништво  Одбора донијело одлуку о избору извођеча за грађевинско-занатске радове на санацији цркве Св.Ђорђа. Као најповољнија прихваћена је понуда ДОГП „ГРАНИТ“ – Вишеград.

Усвојена је и документација (Замолница, Овлашћење, Признаница, Плакат и др.- види слике у прилогу), која ће се користити у маркетиншке сврхе у циљу прикупљања прилога за финансирање уговорених радова. Донијета је и одлука о категоријама донатора – стицању статуса зависно од висине прилога.

 

За сада погледајте ПДФ документ о радовима на обнови у периоду 2000-2003.године (Obnova crkve Sv.Georgija

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s