Обнова Сопотнице

Презентација о очувању културно-историјског наслијеђа Храма св.Георгија у Доњој Сопотници

ПРОЈЕКТИ

Године 1999. прослављен је значајан јубилеј: обиљежавање 780-те годишњице Митрополије Дабро-босанске и 480-те годишњице Горажданске штампарије.
Том приликом, 16.јуна 1999. године у Српском Горажду одржана је сједница Предсједништва Одбора за обиљежавање тих јубилеја и обнову цркве Светог Ђорђа у Српском Горажду.
Сједници су присуствовали: Митрополит Дабро-босански госп. Николај, предсједник Извршног одбора за прославу 780 година Дабро-босанске епархије, г-дин Милош Спајић, делегација Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Републике Српске, чланови Одбора, Предсједник Одбора Проф. Славко Топаловић, те чланови Предсједништва Одбора.
Између осталих усвојени су следећи Закључци (Извод из забиљешке сасједнице):

  • Да се установи “Задужбина Љубавића” као трајна активност на обнови традиције српског штампарства, размотри цјелисходност оснивања “Повеље Љубавића” годишње награде за изванредне успјехе у графичкој обради књига, која би се додјељивала у Српском Горажду сваке године;
  • Да се утемељи културна манифестација “Свети Ђорђе на Дрини”.

У складу са тим закључцима, а у циљу реализације Пројекта обнове у сегменту његовања културне баштине и културних манифестација, урaђен је  Пројекат „Задужбина Љубавића“ (детаљније). Zaduzbina Ljubavica_prezentacija.pdf

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s