Обнова Сопотнице

Презентација о очувању културно-историјског наслијеђа Храма св.Георгија у Доњој Сопотници

495 година горажданске штампарије

Поставите коментар

ФОРМИРАН ОДБОР ЗА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 500 ГОДИНА ГОРАЖДАНСКЕ ШТАМПАРИЈЕ

У Доњој Сопотници код Новог Горажда 1. јула обиљежено 495 година од штампања Служабника

Састанак 01.07.2014.

НОВО ГОРАЖДЕ – У храму Светог Ђорђа у Доњој Сопотници код Новог Горажда 1. јула је обиљежена 495-та годишњица штампања Служабника у Горажданској штампарији, прве на просторима БиХ и друге на Балкану, у којој су штампане ћириличне црквене књиге од 1519. до 1523. године, одакле је под најездом Турака пресељена у Трговиште у Румунији.

Sluzabnik495_MПрофесор Славко Топаловић је подсјетио на бројне активности од 1999. године на обнови храма који је био порушен, запаљен и девастиран у рату 1992. године, као и штампању фототипског издања књига Горажданске штампарије, а инжињер Миломир Тамбурић, координатор свих активности у досадашњем Одбору, представио интернет презентацију о очувању културно-историјског наслијеђа Храма св. Ђорђа у Доњој Сопотници (https://obnovasopotnice.wordpress.com/) под називом “СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ НА ДРИНИ” и презентирао је обимну пројектну и другу документацију за градњу објекта Црквених одаја и музејагоражданске штампарије.

На овом скупу је покренута иницијатива за оснивање Одбора за обиљежавање 500 година Горажданске штампарије, чија ће окосница бити ранији одбор, озваничен и проширен од стране Скупштине општине Ново Горажде, на чијем челу ће по функцији бити начелник ове локалне заједнице.

–          Пред овим Одбором су бројни задаци, почев од покретања културне манифестације „Свети Ђорђе на Дрини“ и установљавања „Повеље Љубавића“, награде за најбоље графичко рјешење ћириличних књига објављених на српском говорном подручју, па до прибављања свих сагласности и  документације за што скорији почетак израде главног пројектаи изградње објекта Црквених одаја и музеја који би садржавао и реплику старе горажданске штампарије, нагласио је Миломир Тамбурић.

Парох гораждански, Новица Ћебић, је изразио очекивање да ће се бројним активностима на изградњи садржаја спомен штампарије и завршетка сликописања храма Светог Ђорђа придружити православни вјерници и доброчинитељи из свих српских земаља, Влада Републике Српске, просвјетне и културне институције Српске, Србије и Црне Горе.   

По ријечима начелника општине Ново Горажде, Далибора Нешковића, ова локална заједница у потпуности подржава предложене активности, како би се 2019. године на достојан начин обиљежио велики јубилеј, 500 година од почетка рада Горажданске штампарије.

–          Ново Горажде је мала и неразвијена општина, али на српској културној и духовној мапи заузима једно од најзначајнијих мјеста. Надам се да ће ова генерација то знати цијенити и обнављањем Горажданске штампарије до 2019. године одужити се нашим славним прецима, поручио је Нешковић.

Славко Хелета

Записник са састанка 01.07.2014. 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s