Обнова Сопотнице

Презентација о очувању културно-историјског наслијеђа Храма св.Георгија у Доњој Сопотници

Промјена назива објекта

Поставите коментар

У склопу активности на обнови храма Св.Ђорђа у Доњој Сопотници, који је био порушен, запаљен и девастиран у рату 1992.године,  од 1999. године у плановима, програмима, пројектима и другим документима помиње се и обнова објекта, који је називан разлчитим именима: Конаци, Црквени конаци, Одаје, Црквене одаје, Музеј горажданске штампарије и сл. То може изазвати забуну, код недовољно упућених, да се не ради о истом, у рату потпуно уништеном објекту, који се планира обновити на локацији на којој је некада био, а помиње се од 1891.године.

Источник 1981

Источник 1981

У “Источнику“, мјесечном духовном часопису за црквено-просвјтне потребе српско-православног свештенства, свеска 6 и 7, стр.304, издатог у Сарајеву за мјесеце јануар и фебруар 1891. објављена је информација да је у Горажду освештан ЦРКВЕНИ ДОМ (… горашка српска цркв.општина дозволом свога родољубивог митрополита Серафима, премда сиромашна големијем жртвама подигла је уз Херцегову задужбину “црквени дом“ са 11 повећих соба и намијенила га употреби народа кад цркви дође. Овај дом освештан је и народу отворен лицем на Видив-дан о.г.).

Погледајте факсимил документа у прилогу.

Мишљења сам да је овај назив – Црквени дом – најдекватнији за објекат који би требао да се изгради у комплексу храма Св.Ђорђа у Доњој Сопотници – Ново Горажде, обзиром на намјену и садржај објекта и да би било пожељно у свим документима гдје се помињу различити називи за тај објекат, преименовати/промијенити их у објекат Црквени дом.

Мимо Тамбурић,дипл.инг.грађ.

Факцимил из Источника за јануар и фебруар 1891.

Факцимил из Источника за јануар и фебруар 1891.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s