Обнова Сопотнице

Презентација о очувању културно-историјског наслијеђа Храма св.Георгија у Доњој Сопотници

570 ГОДИНА ГОРАЖДАНСКЕ ЦРКВЕ

Поставите коментар

Ове, 2016.године навршава се 570 година горажданске цркве.

Crkva_3 dobaПоводом тог јубилеја анализирао сам доступне историјске документе и покушаћу да, хронолошки представим најбитније догађаја из “живота“ овог значајног културно-историјиског споменика. Надам се да ће неки од тих података помоћи у будућим радовима који се планирају у склопу црквеног комплекса, који је проглашен националним спомеником БиХ – мислим прије свега на осликавање цркве, изградњу у последњем рату порушеног Црквеног дома, уређење околног простора и истражне археолошке радове.

Није далеко 2019. година када треба обиљежити јубилеј – 500 година почетка рада штампарије Божидара Љубавића – Горажданина.

Да ли ће се успјети у достојном обиљежавању тих јубилеја и реализацији пројекта “Задужбина Љубавића”, којим је предвиђена и обнова Црквеног дома у коме би била смјештена библиотека Божидар Горажданинa и спомен соба старе горажданске штампарије, не зависи само од сиромашне општине Ново Горажде. Требало би то бити брига и Митрополије дабробосанске и СПЦ и акадмија науке и умјетности и министарстава културе и просвјете, и других научних и културних институција Републике Српске, БиХ и Србије, и свих оних који могу препознати вриједности овог културног блага.

То је обавеза према културној баштини – афирмисати ову значајну културну тековину и недозволити да поново буде скрајнута изван домашаја пажње културне јавности и постане биљег наше површности и небриге према светињама које су надживјеле вријеме.

Комплетан документ погледајте на линку: 570 godina goraždanske crkve

М.Т.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s