Обнова Сопотнице

Презентација о очувању културно-историјског наслијеђа Храма св.Георгија у Доњој Сопотници

495 ГОДИНА ГОРАЖДАНСКОГ МОЛИТВЕНИКА

Поставите коментар

НАЧЕЛНИКУ ОПШТИНЕ НОВО ГОРАЖДЕ- Предсједнику одбора за обнову

ЦРКВЕНОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ОПШТИНИ ГОРАЖДАНСКОЈ – НОВО ГОРАЖДЕ

СРПСКОМ ПРОСВЈЕТНОМ И КУЛТУРНОМ ДРУШТВУ “ПРОСВЈЕТА”- НОВО ГОРАЖДЕ

УДРУЖЕЊУ “ХЕРЦЕГ СТЕФАН ВУКЧИЋ КОСАЧА” – КИЧИНЕР, КАНАДА

 

Предлог за годину 2018. ГОДИНУ МОЛИТВЕНИКА ГОРАЖДАНСКОГ

Културна баштина није у прошлости, него у садашњости. Она нам није задата, није дата као поклон, него је наш задатак. Културна баштина мора да буде створена, мора да буде извучена из наслага несавремености, запуштености и подразумевања, које је неразумевање, мора да буде реанимирана, на примерен начин представљена и живо контекстуализована.

(Изговорено на  промоција Научноистраживачког пројекта „Горажданска штампарија 1519-1523“, године 2009. у Новом Горажду)

Поштовани,

Поново користим ову, горе наведену, лијепо срочену мисао,  да вас подсјетим на нашу генерацијску обавезу.

Ова, 2018. година је година значајног јубилеја:

  • 495-та година горажданског Молитвеника, штампаног у штампарији Божидара Љубавића – Горажданина, при храму Св.Ђорђа у Доњој Сопотници 1523. године.

Предлажем да се, поводом тог јубилеја, закаже састанак Одбора на коме би се анализирала реализација раније донесених закључака и одлучило  о даљим активностима око Обнове цркве, Црквеног дома, реализацији Пројекта „Задужбина Љубавића“ и припрема за обиљежавање 500-те годишњице Горажданске штампарије 2019.године.

Подсјетићу вас на само неке договоре/закључке из протеклог периода, у вези са реализацијом Програма обнове из 1999.године и Пројекту “Задужбина Љубавића”:

А)           У 490-тој години Псалтира горажданског одржан је, 05. августа 2011. године, састанак Одбора за обнову комплекса храма Светог Ђорђа у црквеним просторијама у Доњој Сопотници, на коме су донијети следећи закључци, у циљу реализације Пројекта “Задужбина Љубавића”:

  1. Да се на једној од следећих сједница СО-е Ново Горажде донесе Одлука о установљењу “Повеље Љубавића”, признања које ће се додијељивати сваке године за најбоље графичко уређење књига на српском језику и ћириличном писму, као трајна успомена на ћириличну штампарију која је у Доњој Сопотници, у склопу храма Светог Ђорђа, радила у периоду од 1519-1523. године.
  2. Да се формирају пододбори у склопу Одбора за обнову који ће водити активности на реализацији Пројекта “Задужбина Љубавића”:

–  за изградњу објеката (одаја и музеја) у склопу комплекса храма Светог Ђорђа  (израдити пројектну документацију  са потребним сагласностима  и обезбједити начин  финансирања).

–  на организовању сегмента Културно-просвјетног програма и установљењу награде  “Повеље Љубавића” (утврђивање правилника, годишњег програма и финансијског плана, одређивање висине награда и именовање жирија за додјелу награда).

Б)           У одајама Храма Светог Ђорђа, 01. Јула 2014. године, на дан када је прије 495 година одштампана прва књига Горажданске штампарије – „Служабник/Литургија“, окупили смо се да сачувамо бар сјећање на тај велики и значајни догађај. На дневном реду је била:

  • Анализа реализације програма обнове цркве према закључцима Одбора за обнову и Одлуке општине Српско Горажде број: 01-02-102/99 од 14.06.1999. године – шта је урађено и шта треба да се уради
  • Представљање интернет презентације СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ НА ДРИНИ
  • Дискусија и даљи кораци за провођење пројекта “Задужбина Љубавића”

У дискусијама које су услиједиле и у којима су учествовали већина присутних истакнута је потреба доношења адекватне Одлуке СО Ново Горажде о именовању Одбора за прославу 500 година Горажданске штампарије, а који би уједно проводио и активности на реализацији пројекта “Задужбина Љубавића”.

***

Покушајмо бар урадити оно што је закључено прије двије године и прије пет година.

Ако то није изводљиво покушајмо промијенити поменуте планове, ускладити са новонасталом ситуацијом и договорити нове или, ако ни то није могуће, одустати од њих (боље је и то него доносити закључке који се не реализују).

Бојим се да смо закаснили да реализујемо дио Пројекта „Задужбина Љубавића“ (изградњу објеката Црквеног дома – одаја и музеја) до 2019.године, обзиром на промијењене услове – археолошке истражне радове у току, на локалитету објекта. Но са тим активностима свакако не треба стати, али се мора, усклађен са новим условима, установити нови програм и план дјеловања или пронаћи алтернативно рјешење. У прилогу можете погледати иновирано Идејно рјршење уређења простора које би послужило за анализу и дискусију о изналажењу најбољег рјешења лоцирања, садржаја и намјене објекта. Иновирано идејно рјешење-2018

Немојте занемарити вријеме –  наредне 2019.године навршава се:

  • 500 година од почетка рада Горажданске штампарије (1519) и
  • 800 гидина од оснивања аутокефалне Српске православне цркве (1219).

Вријеме је да се покрене иницијатива код надлежних институција (Митрополије дабробосанске, Влада Републике Српске и Републике Србије и др.) да се централна прослава обиљежавања ових значајних јубилеја одржи у порти цркве Светог Ђорђа у Доњој Сопотници – Ново Горажде.

Mиломир-Мимo Тамбурић

09.јануар. 2018.године

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s