Обнова Сопотнице

Презентација о очувању културно-историјског наслијеђа Храма св.Георгија у Доњој Сопотници – Ново Горажде

ИЗАШЛА ИЗ ШТАМПЕ КЊИГА „ОБНОВА СОПОТИЦЕ“

Постави коментар

25. марта 2022. године, завршено је штампање књиге „Обнова Сопотнице“.

Књига садржи три тематска дијела:

  • Обнова цркве Св.Ђорђа [историјат и опис, о ктитору и о радовима на обнови цркве (1999-2003)]
  • Штампарија Божидара Горжданина [о штампарији и књигама, о реализацији и промоцијама научноистраживачког пројекта (2003-2009) и о обиљежавању 500-те годишњице Горажданске штампарије  (2019. године)].
  • Дневник Задужбине Љубавића [о плановима и активностима на реализацији пројекта „Задужбина Љубавића“, објекта „Црквене одаје и Музеј горажданске штамшарије“ и програма кутурно-просвјетног садржаја „Св.Ђорђе на Дрини“ (2006-2020)].

Књига је, у великој мјери, синтеза постојећих сазнања и свједочанство преданога рада проучавалаца о цркви Светог Ђорђа и штамарији Божидара Горажданина, и покушај да се лаичкој и стручној јавности, укаже на значај културно-историјског наслијеђа горажданског краја.

Трагајући за списима и записима који крију трагове о горажданској цркви и штампарији, хтио сам их не само открити и употријебити за израду књиге „Обнова Сопотнице“, већ да се свим тим ауторима одужим управо овом књигом.

Аутор

Из рецензије:

Аутор монографије Обнова Сопотнице (за сјећање и спас од заборава). је Миломир – Мимо Тамбурић, Горажданин, који кроз синтезу досадашњих истраживања и сазнања о Горажданској штампарији и њеном раду у цркви Светог Ђорђа у Доњој Сопотници  даје и лични и историјски печат овоме мјесту и његовој вишевјековној слави.

Будући да је књига пребогата подацима, препоручујем је не само „за шире читалачке  масе“ које желе више знати о овој теми, већ и за научну јавност – за историчаре националне историје, филологе, археологе и слично. У том смислу ова књига је свједочанство и онога што представља Доња Сопотница и Горажданска штампарија, али и једна врста дуга према нашим Љубавићима.

Проф. др Биљана Самарџић

Критички осврт:

Поштовани господине Тамбурићу,

Данас сам добио Вашу лепу књигу.

Пошто сам раније имао рукопис у ПДФ формату још једном сам се уверио да је то и корисна и репрезентативна књига: корисна као „историја“ обнове Сопотнице са свим релевантним документима на више планова (градитељском, историјском, културолошком, итд) , а репрезентативна по пропратним стручним и научним садржајима међу којим су и неки моји текстови функционално уклопљени и хронолошки и тематски. Ви сте вишеструко присутни, оправдано, јер сте као новинар пратили све послове и обавештавали јавност у свим фазама обнове; као члан појединих одбора, задужен за поједине фазе послова; као завичајац коме је на души целокупна традиција, регионална и национална, и као аутор монографије мајсторски компоноване од разноврсних текстова и ликовне документације. Заиста је подухват вредан пажње, и још једном Вам од срца честитам!

Проф. др Бранко Летић

Постави коментар