Обнова Сопотнице

Презентација о очувању културно-историјског наслијеђа Храма св.Георгија у Доњој Сопотници – Ново Горажде

Проблематика у реализацији пројекта Црквених одаја и Музеја горажданске штампарије

Постави коментар

Још један покушај

Започети радови на изградњи некаквог објекта, без консултације и знања Одбора за обнову, без икаквог пројектног рјешења, без дефинисаног садржаја и намјене објекта, без анализе најповољније микролокације објекта и нереализована идеја да се изради штампарска пресе, по узору на пресе из периода када је радила горажданска штампарија Божидара Љубавића – Горажданина, указали су на немогућност да Одбор за обнову даље нормално дјелује. Идеја је била да преса не буде само експонат у реплици старе штампарске радионице у Музеју горажданске штампарије, него да то буде функционалан уређај, који ће штампати (правити отиске) на папиру, поједине странице књига горажданске штампарије из 1519 – 1523. године, које би биле понуђене посјетиоцима цркве и музеја, и тако обезбиједила новчана средства за одржавање црквеног комплекса и рад музеја.

Након описаних сазнања постало ми је јасно да ствари иду неким новим током, ван свих претходних одлука, докумената и настојања Одбора за обнову Сопотнице. Јасно је било да се све то више не уважава, а Одбор уклања без одлуке и образложења.

Нисам могао да се помирим са тим и одлучио сам да још једном представим активности Одбора у двадесетогодишњим настојањима да се црквени комплекс заштити и обезбиједе услови за његовање традиције Горажданске штампарије. Написао сам два документа који су требали бити достављени релевантним институцијама, али прије тога су упућени на сагласност и мишљење, начелници општине Ново Горажде и неким члановима Одбора за обнову.

Поштовани,

у прилогу дописа Вам достављам документе који обрађују проблематику у реализацији пројекта Црквених одаја и Музеја горажданске штампарије. Молим вас да одвојите дио вашег драгоцијеног времена, прочитате документе, који су обухватли настојања Одбора за обнову да пројектовањем и изградњом поменутог објекта, према усвојеним идејним рјешењем, са дефинисаним садржајем и намјеном, не нарушимо склад малог али  драгоцјеног простора.  Повод је најновије сазнање да је, без знања Одбора урађен главни пројекат за објекат који је започет изнад паркинга, али који нема предвиђен простор за Музеј горажданске штампарије.

Предлажем да, Предсједник одбора за обнову, организује састанак Одбора и да, изанализирамо Преглед активности Одбора и приложене документе који објашњавају наша настојања и поступања у довршекту обнове  и заштите комплекса цркве Св.Ђорђа, уз сугестије, евентуалне допуне и измјене и сл. и на састанку Одбора донесемо коначну одлуку и јединствен став, прије обраћања, ако тако одлучимо, институцијама које су наведене у нацрту дописа.

Срдачно Вас поздрављам,

Мимо Тамбурић

2 прилога:

ПРОБЛЕМАТИКА У РЕАЛИЗАЦИЈИ  ПРОЈЕКТА ЦРКВЕНИХ ОДАЈА ИМУЗЕЈА ГОРАЖДАНСКЕ ШТАМПАРИЈЕ и

ПРЕГЛЕД ДИЈЕЛА ДОКУМЕНАТА О ОБЈЕКТУ ЦРКВЕНИХ ОДАЈА и МУЗЕЈА ГОРАЖДАНСКЕ ШТАМПАРИЈЕ

Постави коментар